ИРА купувала къщи в България, за да избегне данъци

Терористичната група и други данъчни измамници имат срок до 4 май да се издължат

Черно море. Снимка: Freeimages.com Черно море. Снимка: Freeimages.com

Ирландската републиканска армия (ИРА) избягвала данъци, като купувала ваканционни къщи в чужбина, включително в България. Сега терористичната група и други данъчни измамници имат шест дни да се издължат или са изправени пред ограничителни мерки, пише днес в. "Айриш сън" в електронното си издание, цитиран от Investor.bg.

Смята се, че висшите ешелони на ИРА са инвестирали и изгубили стотици милиони в българския пазар на имоти, за да осигурят пенсионен фонд за "доброволци".

След нови кръстосани проверки приходната служба на Ирландия открива онези, които са използвали купуването на чуждестранна собственост, за да скрият недобросъвестни печалби или плащания на ръка.
Високопоставен източник от партия "Фина Гейл" заявил пред изданието, че този строг контрол може да бъде катастрофа за ИРА. 

Първоначално данъчните измамници са имали краен срок до 1 май, но той е удължен до 4 май, след като се разбрало, че датата съвпада с майския банков празник.

Вестникът цитира ирландския министър на финансите Майкъл Нунан, който предупреди: "В резултат на по-засилено сътрудничество и споделяне на информация между данъчните власти по света, приходната служба ще получи подробности за офшорни активи и сметки, държани от ирландски данъкоплатци".

Това ще стане в съответствие с редица международни споразумения, включително между САЩ и ЕС.
Нунан заяви: "Информацията, която получават приходните власти от други данъчни администрации, ще бъде използвана за пресичане на неспазването на данъчното законодателство".

Той добави: "Тя ще бъде сравнена с документацията на данъкоплатците и ще бъде подложена на кръстосана проверка, за да се гарантира, че всички доходи и активи са декларирани".

Очаква се информацията да бъде използвана и в системите за управление на риска, за да се подчертаят случаите на намеса, като може да се стигне до "наказателно преследване, ако е уместно".

Финансовият министър призовава данъкоплатците, които не спазват докрай закона, да си признаят и да се издължат.

Последни новини
Още от Новини