Продажбите на електронни книги спадат с почти 20%

Печатните книги се завръщат

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Нови данни показват, че четящата публика предпочита традиционната печатна книга пред електронната, пише CNN.

Продажбите на електронни книги се понижиха със 17% в Обединеното кралство през 2016, по данни на Асоциацията на издателите. Продажбите на физически книги и списания са нараснали със 7% за същия период, докато книгите за деца нарастват с 16%.

Същата тенденция се появява и в САЩ, където продажбите на електронни книги са намалели с 18,7% през първите девет месеца на 2016. Продажбите на книги с меки корици са се увеличили със 7,5% за същия период, а с твърди корици – 4,1%.

„Печатният формат е привлекателен за мнозина и издателите установяват, че някои жанрове са по-подходящи за отпечатване от други и ги използват за увеличаване на продажбите“, това заяви Фил Стоукс, шеф на развлекателния и медиен отдел на PwC във Великобритания.

Стоукс допълни, че детската книга винаги е била по-популярна в печата, а готварските книги са по-предпочитани с твърди корици.

„Книжките за оцветяване бяха голяма тенденция през последните няколко години, а ако решите да подарявате книга, ще бъде по-малко впечатляващо с електронния вариант“, каза още той.

Експерти твърдят, че много хора се опитват да ограничат времето, прекарано пред екрана.

Британският регулатор Ofcom установи, че една трета от възрастните са правили "дигитална детоксикация" през 2016, като са ограничили използването на смартфони, таблети и други устройства.

Завръщането на хартията засяга и производителите на устройства.

Продажбите на електронни четци са намалели с над 40% между 2011 и 2016, според Euromonitor International.

„Електронните четци, които бяха обещаващи, се продаваха най-много през 2011. Техният успех е кратък, тъй като той се е свил в рамките на година с влизането на таблетите“, съобщава Euromonitor в изследователска бележка.

Според Pew Research Center 65% от американците споделят, че са чели печатна книга през изминалата година, докато 28% са чели електронна.

Една четвърт от населението не е чело книга от какъвто и да било вид, независимо дали е в печатна, електронна или аудио форма.  

Последни новини
Още от Новини