Хотел със сертификат за халал очаква туристически бум

Стриктно се спазват законите на Шериата

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

В PNB Perdana Hotel в Малайзия Коранът определя всички процедури, пише CNN. 

Намиращ се само на няколко стъпки от кулите „Петронас“ в сърцето на Куала Лумпур, хотелът е първият в Малайзия, който получава сертификат за халал.

Халал в Шериата означава „позволено“ и се отнася както за стоки, така и за услуги.

Мюсюлманите представляват над 60% от населението на Малайзия, а халал туризмът е растяща и доходоносна индустрия, привличаща както местни туристи, така и чуждестранни.

Увеличението на броя на заявленията за сертифициране на халал е „драстично“ със скок от 25%-30% всяка година от 2012 насам, това каза директорът на агенция, предоставяща сертификати на бизнеса.

В хотел PNB Perdana храната се приготвя строго халал. На гостите, които не са мюсюлмани, се позволява да ядат свинско месо или да пият алкохол в стаите си, които се подлагат на специален почистващ процес след приключване на престоя, за да бъдат халал за следващия гост.

Мъже и жени могат да тренират заедно във фитнес залата на хотела, но има и време, отредено само за жени – от 9 до 11 вечерта.

“Като нормален хотел е“, заяви генералният мениджър Исмаил Хишам Ахмад Замбри.

Хотелът дори назначи академик по Шериата, който да гарантира, че всичко в хотела е в съответствие с ислямските принципи. Работата му включва обучение на персонала и провеждане на ежедневни религиозни разговори. 

За да се сертифицира, хотелът, кухнята и ресторантът му биват строго следени.

„Следи се целият път на храната – от продуктите, през готвенето, чак до опаковането и съхранението“, обяснява той.

Получаването на сертификат е добър маркетингов инструмент за малайзийския бизнес, допълни още той. Това може да помогне на даден хотел да привлече мюсюлмани от други страни, например.

Сумата, изразходвана от мюсюлманите за пътувания в чужбина, се очаква да се покачи от $151 млрд. през 2015 до $243 млрд. през 2021, според проучване, публикувано през октомври.

Изследването класира халалската туристическа индустрия в Малайзия като втората най-развита в света след тази на Обединените арабски емирства. В хотел PNB Perdana няма дълги списъци с правила, но има изтънчени напомняния за Корана.

Например, на шведската маса стои знак, който гласи „Яжте и пийте, но не пилейте, защото Аллах не обича пилеещите".

Последни новини
Още от Новини