Японската централна банка понижи прогнозата си за инфлацията

Финансовата институция остави разхлабената си парична политика без промяна

Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка запази паричната си политика без промяна, но понижи прогнозата си за инфлацията, подчертавайки, че един изход от безпрецедентните парични облекчения остава на по-заден план, пише Bloomberg.

Решението беше очаквано от почти всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Японската централна банка предприе слабо повишение на прогнозата за ръста на икономиката от 1,5% до 1,6% през тази година и от 1,1% до 1,3% през следваща фискална година. Прогнозите за фискалната 2019 са за разширяване на икономиката с 0,7%.

Докато глобалното търсене подкрепя износа и допринася за скромния икономически ръст, четиригодишната ултраразхлабена парична политика участва най-слабо в ръста на цените. Гуверньорът Харухико Курода заяви миналата седмица, че адаптиращата политика и програмата за изкупуване на активи ще продължи още известно време, тъй като потребителските цени се покачват с „доста по-слаб темп“, подчертавайки различията в това отношение на Японската централна банка спрямо централните банки в САЩ и Европа.

Графика: Bloomberg 

Прогнозите не се променят много, но четейки между редовете може да забележите подобряващото се доверие на централните банкери“, коментира старши икономистът Майко Ногучи от Daiwa Securities. „Все още има разминаване между техните прогнози за ръста на цените и тези на икономистите, но това не би представлявало голям проблем засега, тъй като е тенденция, която продължава от дълго време и малко икономисти се доверяват на прогнозите на Японската централна банка“.

В тримесечния си доклад Японската централна банка понижи очакванията си за инфлацията за 2017 от 1,5% до 1,4%. Институцията продължава да поддържа позицията си, че ще достигне инфлационния таргет в периода около началото на следващата фискална година през април, което показва, че няма промяна относно базовия сценарий на централната банка отпреди три месеца.

Японската икономика се е насочила към скромна „експанзия“, коментираха от банката. Това е първият път, в който използват думата в този контекст от около 9 години. Износът и индустриалното производство следват възходящ тренд, посочват още от ЯЦБ. Въпреки това, в изявлението на централната банка се посочва рискът, свързан с неустойчивото покачване на цените за достигане до инфлационния таргет от 2%.

*Инфлационните прогнози изключват ефекта на планираното повишение на данъка върху продажбите през фискалната 2019.

Последни новини
Още от Новини