Тръмп може да закрие съд, блокирал два пъти имигрантския му указ

Абсолютно, разглеждам такива предложения, заяви американският президент

Тръмп по време на посещение в музея на Холокоста във Вашингтон. (25.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Тръмп по време на посещение в музея на Холокоста във Вашингтон. (25.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп разглежда възможността за закриване на съда, блокирал два негови изпълнителни указа.

Става дума за Девети федерален апелативен съд в Сиатъл, чиито съдии на два пъти блокираха различни версии на указа на Тръмп по отношение на миграцията. Целта на документите беше забрана за влизане на територията на Съединените щати по отношение на граждани на 7 (6 при втория вариант – бел.ред.) мюсюлмански страни, в които, според администрацията на Белия дом, има недостатъчни нива на контрол и безопасност.

„Абсолютно, разглеждам такива предложения“, отговори в свое интервю за в-к Washington Examiner Тръмп, попитан дали би обсъдил предложения за закриване на съдебната институция. Американският държавен глава също така определи действията на съда за възмутителни, добавяйки, че „много хора биха искали той да бъде закрит“.

"Всички веднага побеждаваха в Девети федерален съд“, отбеляза Тръмп. „САЩ са голяма страна, има много други съдилища, но всички изведнъж започнаха да се обръщат именно към него“, добави той.

Според главата на Белия дом езикът, на който са били написани указите му, е бил „толкова ясен, че можеше да бъде разбран от студент първокурсник“, но съдиите даже не са обърнали внимание на това. 

Последни новини
Още от Новини