Китайска провинция забрани редица ислямски имена

Местните власти в предимно мюсюлманския Синдзян-уйгурски автономен регион неотскоро водят политика по откъсване на населението от исляма

Деца в уйгурско село играят билярд. Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News. Деца в уйгурско село играят билярд. Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News.

Властите в северозападния Синдзян-уйгурски автономен регион в Китай забраняват редица мюсюлмански имена, които родителите да могат да дават на новородените си деца, с цел да намалят влиянието на исляма в региона, населен предимно с етническо уйгурци, пише Bloomberg.

Мохамед, Джихад и Ислям са едни от поне 29-те вече забранени законово имена в предимно мюсюлманската провинция.

Представител на местните власти, непожелал да се представи официално, споделя пред Bloomberg, че някои от имената са били забранени, защото носят религиозна конотация. Все още не е ясно какъв ще бъда мащабът на забраната и какви ще бъдат наказанията за неспазването й.

Политиките по отношение на имената на новородените са само част от усилията на властите в Синдзян-уйгурския автономен регион да откъснат обществото в провинцията от влиянието на исляма. Високопоставени служители на местната власт нееднократно са заявявали, че радикални ислямисти са навлезли в региона от страни в Централна Азия, предизвиквайки обществени сътресения.

Освен това от доста време насам регионалното правителство води целенасочена политика за премахване и на други знаци на исляма като например бурките. Официална политика, спусната от Пекин, е също така системата на образование да бъде изградена въз основа на китайската Хан култура с цел по-бърза асимилация на малцинствата – етнически и религиозни.

Последни новини
Още от Новини