FCC отново иска да регулира интернет

Аджит Пай, председател на Федералната комисия за комуникации

Мрежови кабели. Снимка: BloombergTVBulgaria Мрежови кабели. Снимка: BloombergTVBulgaria

Председателят на Федералната комисия по комуникации на САЩ /FCC/ Аджит Пай предложи връщане на правилата за неутрален интернет от времето на Обама, с което предизвика вълна от протести в общността, съобщи Bloomberg.

Пай каза, че ще поиска другия месец агенцията да обсъди подмяна на регулациите.

„Това ще бъде политически дебат, в който ще се включат милиони хора”, каза Пай в интервю за Bloomberg.

„Но ние ще се придържаме към фактите и закона”.

Според него американците искат нови мрежи, вместо да „разчитат на регулации, които ограничават бизнеса с много правила”.

Привържениците на правилата казват, че трябва да се запазят собствениците на мрежите от конкуренцията и да не се обезсърчават стартъпите.

Критиците на регулациите твърдят, че конкуренцията ще дисциплинира доставчиците на широколентов интернет и че правилата отблъскват инвестициите като излагат компаниите на опасност от по-силна регулация, включително ценова.

Пай бе назначен от президента Доналд Тръмп в началото на 2017 начело на FCC.

Аджит Пай, председател на Федералната комисия за комуникации. Вашингтон, 8 март 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg.

Глава II е част от американския Закон за комуникациите от 1934, с който се създава Федералната комисия по комуникации и който урежда включително цените за радио, ТВ, кабелни, далекосъобщителни и мобилни лицензи. Променяна е през 1996 със Закона за телекомуникациите.

Предложението на Пай предвижда премахване на регулацията от Глава II, изградила правилата за интернет неутралитет от 2015. Той смята, че с тях се дава право да комисията да управляват политиките на интернет доставчиците.

Като „архаични” описват критиците разпоредбите в Глава II, съобщава Cnet.

Пай описва различни негативни последици от Отворения интернет /Open Internet Order/ като намаляване на инвестициите в инфраструктура от компаниите за предоставяне на широколентов достъп.

Според сенатора-демократ Шац от сенатската комисия, надзор на FCC, който е против промяната, смята, че поправката е партизанска и защитава телекомите.

„Те ще обещаят да не правят нищо незаконно, но законът няма да им попречи да продават интернет на пакети като кабелна ТВ”, казва Шац, цитиран от TechCrunch.

Чуйте аргументите на Аджит Пай, председател на Федералната комисия за комуникации в интервюто за Керълайн Хайд от Bloomberg Technology във видеото.

Когато във Вашингтон се развихри едногодишният дебат за регулациите в интернет в началото на 2014, Netflix Inc. излезе като един от най-големите защитници на интернет неутралитета. В писмо до акционерите тогава компанията предупреди за възможен сценарий, при който според нея интернет доставчиците може да влошават качеството на видеото на Netflix, освен ако компанията не си плати.

Netflix тогава каза, че подобно действие би било навредило на потребителите и призова за по-строги правила, които да попречат на подобни мерки. Когато Федералната комисия по комуникации на президента Барак Обама прие на следващата година регулациите, Netflix и нейните политически съюзници получиха почти всичко, което искаха, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини