България може да загуби ролята си на транзитна държава за газа

Газпром е предложил промяна на входната точка на газа за България

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В предложението на "Газпром" по делото, водено от Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа, е записана промяна на входната точка на газа за България Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на отчет на действията на служебния кабинет в областта на енергетиката, съобщи Investor.bg.

Според него не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси. В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите.

В предложението на газовия гигант има неясноти и за промяната в цената, обясни още Павлов. Руското предложение предвижда цените да бъдат преразглеждани на всеки 2 години, а искането на българската страна ще бъде преразглеждането да става всяка година.

Като цяло предложенията ще освободят пазар. "Свободният пазар не означава по-ниски цени, а избор - на пакетни цени, доставчик", каза служебният министър.

По отношение на страната ни отварянето на пазара дава възможност за диверсификация на търговците, не на маршрутите, посочи още Павлов.

Още нещо притеснително в предложението на "Газпром" е търговци от Словакия, Полша и Унгария да имат достъп до входните точки на България, ползвани сега от "Газпром". Достъпът обаче няма да е реципрочен за бълтарски търговци, коментира още министърът. По отоношение на останалите ангажименти те до голяма степен са вписани в договорите на българските дружества с "Газпром".

Представители на българските институции ще обсъдят своите притеснения с представители на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК. Становищата по делото вече са подготвени и ще бъдат изпратени в срок, поясниха от енергийното министерство.

Павлов посочи още, че в Брюксел се върви към произнасяне по делото без финансова санкция за Газпром за тези нарушения. Това означава, че засегнатите страни няма да имат право на компенсации.

Делото на "Газпром" е едно от сериозните предизвикателства за енергийния сектор през следващите месеци, коментира беше Николай Павлов в заключение.

Последни новини
Още от Новини