Турция ще преосмисля желанието си за членство в Европейския съюз

54 години стигат, заяви Ердоган

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в интервю, че Турция няма още дълго да чака за приемане в Европейския съюз и че може да подложи на референдум желанието на турците да бъдат част от европейската общност по примера на Великобритания.

Ердоган каза, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава. Той обяви, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да продължаваме да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю в президентския дворец в Анкара.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Brexit. Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще, същото направи и Норвегия, същото може да се приложи и за Турция", каза той.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт.

"Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му е казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

Последни новини
Още от Новини