Право да се учи само редовно, реши правителството

Ще бъдат въведен и единен критерий за провеждане на държавния изпит

Фрагмент от фасадата на Софийския университет. Снимка: Wikipedia Фрагмент от фасадата на Софийския университет. Снимка: Wikipedia

Специалността „Право“ ще се изучава само в редовна форма на обучение. Това реши на днешното си заседание служебното правителство на Огнян Герджиков.

Това съобщи говорителят на Министерски съвет Ирина Белчева. От думите й стана ясно също, че бъдещите юристи да се обучават само и единствено редовно е била лична кауза на премиера Герджиков. „За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", предаде думите на министър-председателя Белчева.

По думите на говорителя на МС кабинетът е установил „морална остарялост“ на системата на обучение на правистите, като са били набелязани „редица мерки“ за подобряването й. Други констатирани проблеми са завишените бройки за прием в специалността, както и липсата на адекватна подготовка по право на ЕС.

Промените – увеличен хорариум по отделни предмети, както и въвеждане на специализирани магистърски програми с цел „профилиране и по-тясна специализация“ на студентите. Друга базисна промяна ще бъдат увеличените часове по чуждоезикова подготовка, която, според Белчева, ще направи българските юристи „конкурентоспособни в глобалната икономическа среда“.

Една от най-важните промени в текущо функциониращата система на обучение ще е и въвеждането на единен ред за провеждане на държавния изпит.

Последни новини
Още от Новини