Първият построен в Китай самолетоносач бе пуснат на вода

Пекин има намерение да построи още един авионосец до 2021

Снимка: Twitter/TOI Снимка: Twitter/TOI

На военноморското пристанище Далян в североизточната част на Китай днес (26 април) бе пуснат на вода първият самолетоносач, построен изцяло в азиатската държава, съобщават световните агенции.

Новият Type 001A ще стане вторият самолетоносач в редиците на китайския флот. Първият такъв е „Ляонин“, който бе пуснат на вода през 2012. Той обаче фактически представлява модернизирания съветски авионосец „Варяг“, който след разпада на СССР остава владение на Украйна, която го продава на Китай през 1998.

Първоначално китайските военни планираха корабът да бъде тържествено представен на 23 април – датата на основаване на Военноморските сили на КНР. Впоследствие обаче церемонията бе отложена с няколко дни.

Строителството на първия китайски авионосец – „собствено производство“ започна през 2013, като бе възложено на компанията Dalian Shipbuilding Industry Company.

Дължината на новия Type 001A е 315 метра, а ширината – 75 метра. Корабът е способен да се движи с максимална скорост от 31 морски възела (над 57 км/ч). На борда на самолетоносача могат да бъдат разположени 36 изтребителя J-15.

Пекин полага значителни усилия в модернизацията на военно-промишления си комплекс, в това число и на флота. Пекин има намерение да пусне на вода още един самолетоносач, който да бъде построен до 2021.

 

 

Последни новини
Още от Новини