Оланд призова френското правителство да осигури разгрома на Льо Пен

По-рано тази седмица френският президент официално застана зад кандидатурата на Еманюел Макрон

Франсоа Оланд по време на съвместна пресконференция с бившия италиански премиер Матео Ренци. (22.08.2017) Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Франсоа Оланд по време на съвместна пресконференция с бившия италиански премиер Матео Ренци. (22.08.2017) Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президентът на Франция Франсоа Оланд се е обърнал към членовете на правителството с призив да положат всичките си усилия за това Марин Льо Пен да получи колкото се може по-малко гласове на втория тур на изборите за държавен глава. Това съобщи говорителят на кабинета на страната Стефан Ле Фол, предават световните агенции.

По думите на Ле Фол Оланд също така е призовал министрите да гласуват за лидера на движението En Marche ! (Напред! - бел.ред.) Еманюел Макрон. Отиващият си скоро от Елисейския дворец президент е поискал от ръководителите на ведомства да „мобилизират напълно силите си в тази кампания“.

Припомняме, че на проведения в неделя (23 април) първи тур на президентските избори френските гласоподаватели определиха на балотаж да излязат центристът и бивш социалист Еманюел Макрон и лидерът на националистическата партия Национален фронт Марин Льо Пен. Подкрепата си за Макрон дадоха около 24% от гласувалите, а за Льо Пен – около 21,5%.

В последствие кандидатурата на лидера на En Marche ! бе официално подкрепена от президента Оланд. „Еманюел Макрон днес е този, който защитава ценностите, които позволяват да се осигури обединение сред французите в сложното време, което сега преживява светът, Европа и Франция“, каза главата на Елисейския дворец в понеделник (24 април).

Последни новини
Още от Новини