Дубай влиза в глобалния елит на авиационния лизинг

Фироз Тарапор, директор на Dubai Aerospace Enterprise

Небостъргачът Бурж Ал-Араб и архипелагът Джумейра палм в Дубай, ОАЕ, Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Небостъргачът Бурж Ал-Араб и архипелагът Джумейра палм в Дубай, ОАЕ, Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-голямата близкоизточна лизингова компания за самолети, Dubai Aerospace Enterprise Ltd /DAE/ излиза сред глобалните играчи с покупката за милиарди долари на базираната в Дъблин AWAS Aviation Capital Ltd от британската инвестиционна компания Terra Firma Capital Partners, съобщи Bloomberg.

Сделката позволява на DAE да разшири флота си до 394 самолета, оценявани на повече от 14 млрд долара с прибавянето на 263 самолета, притежавани, поръчани или мениджирани от AWAS, каза регистрираната в Дубай компания на 24 април 2017.

Условията на сделката не се разкриват, но Terra Firma похарчи 6,2 млрд долара за AWAS, според сайта на компанията.

Сделката потвърждава посоката, поета миналата година с покупката от китайската HNA Group на авиационното подразделение Avolon Holdings на CIT Group за 10 млрд долара.

DAE бе един от четиримата кандидати за AWAS. Тя ще финансира сделката със собствени средства и обещава финансиране на дълга.

"Това е голяма сделка за нас", каза Фироз Тарапор, директор на Dubai Aerospace Enterprise в интервю от студиото на Bloomberg в Дубай.

"Започнахме като компания с 50 самолета и ще имаме над 400 самолета до края на следващата година.

Наред с това трябва да излезем на ново ниво. Което ще ни позволи да изградим страхотна платформа за тази компания. Платформа, която ще ни позволи да станем още по-конкурентноспособни в бъдеще".

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини