Йълдъръм подготвя промени в кабинета на Турция

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg в двореца Чанкая в Анкара. 24 април 2017. Source: Bloomberg Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg в двореца Чанкая в Анкара. 24 април 2017. Source: Bloomberg

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм каза, че в близките месеци обмисля ремонт на кабинета заедно с премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Bloomberg.

„Не би било правилно да говоря с имена, кой ще дойде и кой ще си отиде”, каза Йълдъръм в ексклузивно интервю от двореца Чанкая в Анкара за Риад Хамади от Bloomberg на 24 април.

„От време на време за демокрацията е нужно да се влее свежа кръв в кабинета”.

Коментарът на Йълдъръм е първото потвърждение за промяна в курса на турската политика след референдума, с който турците дадоха изпълнителната власт на президента Ердоган – акт, който ще доведе до отпадане на поста на министър-председателя през 2019.

Референдумът дава право на Ердоган да влезе в управляващата Партия на справедливостта и развитието, която в момента се ръководи от Бинали Йълдъръм и официално да заеме поста начело на най-голяма икономика в Близкия изток.

„С радост ще поканим нашия президент в партията” и „няма пречки за него да стане председател”, каза Йълдъръм. Той каза, че няма нужда от конституционни промени, които биха изисквали предсрочни избори преди датата на редовното им провеждане през ноември 2019.

Чуйте откъса, в който Йълдъръм говори за отношенията между Турция и ЕС във видеото.

Четете още: Турция планира да инвестира около 100 млн. турски лири /28 млн. долара/ в железопътни проекти в следващите 10г.,

Последни новини
Още от Новини