Вместо с ядрен тест, КНДР отбеляза знакова годишнина с мащабни артилерийски стрелби

Подобна демонстрация на сила от страна на Пхенян бе направена и в средата на април с огромен военен парад и неуспешен пуск на балистична ракета

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Пхенян проведе мащабни учебни артилерийски стрелби в чест на 85-ата годишнина от основаването на Корейската народна армия, предава южнокорейската агенция Yonhap.

Стрелбите са били проведени в района на пристанищния град Вонсан, намиращ се на Японско море. Според източници на агенцията на тях е присъствал лично лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.

По-рано редица експерти очакваха, че на тази дата – 25 април, режимът в Пхенян за пореден път ще проведе показна акция, демонстрирайки военната си мощ, провеждайки поредно ядрено изпитание.

Подобна демонстрация бе организирана и на 16 април по случай 105 години от рождението на Ким Ир Сен, дядото на Ким Чен Ун, основател и първи лидер на КНДР, както и основоположник на идеологическия строй в страната – идеята Чухче. Тогава освен огромния по мащабите си военен парад, Пхенян направи и неуспешен опит да осъществи пуск на балистична ракета.

Последни новини
Още от Новини