Турция ще инвестира в инфраструктура

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg в двореца Чанкая в Анкара. 24 април 2017. Source: Bloomberg Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на интервю за Bloomberg в двореца Чанкая в Анкара. 24 април 2017. Source: Bloomberg

Турция ще подкрепи икономическото си развитие чрез намиране на иновативни начини за намаляване на разходите за финансиране и пренасочване на ресурси към големи инфраструктурни проекти, каза министър-председателят Бинали Йълдъръм в интервю за Bloomberg от Анкара на 24 април 2017.

Това е първото интервю на Йълдъръм след референдума от 16 април, предшестван от големи стимули на кредитирането след като Турция отбеляза най-забавения ръст от 2009. Референдумът, подкрепен от премиера дава на президента Ердоган повече изпълнителна власт и от 2019 ще премахне поста на министър-председателя.

„Ще продължим да вземаме такива мерки”, каза Йълдъръм за програмата за икономически стимули в интервюто от двореца Чанкая в Анкара.

„Съживяването на икономиката ни ще продължи още”.

Инвеститорите досега приветстват резултата от референдума, въпреки че остават въпросите как Ердоган ще използва увеличената си власт, за да съживи ръста, да овладее инфлацията и да подкрепи валутата, която изгуби почти една четвърт от стойността си спрямо долара за последната година.

Бивш транспортен министър, Йълдъръм насочи вниманието си главно върху инфраструктурните инвестиции.

Турция планира да инвестира около 100 млн. турски лири /28 млн. долара/ в железопътни проекти в следващите 10г., както и в нови магистрали, болници, летища, корабоплаване, студентски общежития, енергетика и градско развитие.

„Затова турската икономика порасна три пъти, а износът – четири пъти” след идването на власт на Партията на справедливостта през 2002, каза той.

„Докато светът бе в криза, Турция изпълни някои от най-големите проекти на света”.

Чуйте откъса от интервюто на Йълдъръм за Bloomberg, в който говори за проектите, които Турция ще развива.

 

Последни новини
Още от Новини