САЩ официално въведоха санкции против Дамаск заради химическата атака

Обект на рестрикциите са стотици сътрудници на сирийския научно-изследователски апарат

Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. (05.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. (05.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Съединените щати въведоха санкции срещу 271 сътрудници на научно-изследователския център на Сирия в отговор на химическата атака в Хан-Шейхун, за която Вашингтон счита за отговорен режима в Дамаск. Това се разбира от съобщение, разпространено от страна на Департамента по финанси на САЩ, цитирано от световните агенции.

„Сирийският правителствен научен център е отговорен за разработката и производството на неконвенционално оръжие и средствата за неговата доставка“, се казва в документа, разпространен от американското финансово ведомство.

Също така се пояснява, че попадналите под удара на санкциите сирийски учени са специалисти по химия и свързани с нея области, като някои от тях са работили в официалната програма за разработка на химическо оръжие „поне до 2012“

По думите на главата на финансовия департамент Стивън Мнучин, едновременно с въвеждането на рестрикции, Съединените щати отправят „силно съобщение“ за това, че „целият режим на Башар Асад ще понесе отговорност“ за нарушаването на човешките права. Санкциите пък се въвеждат „с цел да не бъде допуснато разпространението на този вид варварски химически оръжия“.

По силата на въведените санкции всяка собственост или финансов актив, която някой от попадналите в рестриктивния списък притежава в САЩ собственолично или бива контролирана от американски граждани, бива замразена. Освен това ограниченията категорично забраняват на американски физически и юридически лица да имат финансови отношения със санкционираните.

Припомняме, че в нощта на 7 срещу 8 април Съединените щати нанесоха първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар срещу режима на Башар ал-Асад, като целта беше авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, газова атака от страна на силите на официален Дамаск срещу мирното население в провинция Идлиб.  

Последни новини
Още от Новини