Няма тунел по Хемус и Тракия, който да не се нуждае от ремонт, установи АПИ

За ремонта им обаче ще се намери финансиране

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Няма тунел по автомагистралите „Хемус" и „Тракия", който да не се нуждае от ремонт.

Това гласят изводите, направени след проверка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), възложена на пътната агенция от страна на Върховната административна прокуратура (ВАС) след фаталния инцидент от началото на февруари, когато заради срутило се осветително тяло в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ загина жена. За резултатите от инспекцията съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Общо съоръженията по трансевропейската пътна мрежа, т.е. по основните магистрали, които се нуждаят от основна реновация, са шест на брой. По АМ „Хемус“ от ремонт се нуждаят всички тунели - „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки ханове“. Подобно е и положението с единствения тунел по АМ „Тракия“ - „Траянови врата“ и „Големо Бучино“ по АМ „Люлин“.

От друга страна, тунелите по републиканската пътна мрежа, подлежащи на основен ремонт, са 8. 3 от тях са на пътя Видин – Кулата, 4 – по отсечката Русе – Маказа, както и един полутунел на пътя Гоце Делчев – Девин.

От прокуратурата уверяват, че са „определени краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване технико-експлоатационните качества на съоръженията“. Също така е извършено преструктуриране на бюджета на съответния държавен орган, определен за проектиране и текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.  

Последни новини
Още от Новини