Швейцарската централна банка готова за намеса след изборите във Франция

Банката може да намали лихвите, заявява Томас Джордан в интервю за Bloomberg Вашингтон

Томас Джордан, президент на Швейцарска национална банка (SNB), 25 януари 2017. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Томас Джордан, президент на Швейцарска национална банка (SNB), 25 януари 2017. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Швейцарската национална банка (SNB) е готова да защити франка чрез намаляване на лихвите и пазарни интервенции, ако инвеститорите се "нахвърлят" на валутата-убежище в отговор на френските избори, пише Bloomberg.

"Надяваме се, че ще спечели разумен кандидат - някой, който подкрепя свободните пазари, но не можем да изключим и вероятността за по-голям натиск върху швейцарския франк", каза президентът на SNB Томас Джордан в интервю за телевизия Bloomberg Вашингтон, където присъства на пролетната среща на Международния валутен фонд. "Все пак, както знаете, ние също разполагаме с нашите инструменти, за да реагираме на такава ситуация".

Банката разчита на отрицателни лихви и покупка на чуждестранни валути, за да не позволи на франка да поскъпне. Данните за депозитите показват, че  през последните седмици се увеличава темпото на интервенциите на фона на засилената политическа несигурност.

Франция бе потънала в бурна политическа кампания преди първия тур на президентските избори, които се провежда днес, 23.04.2017, в която активно са замесени поне трима бивши френски лидери, крупен скандал, кибервойна и тероризъм.

Рискът, че двама кандидати, обявяващи се против свободния пазар може да стигнат до втори кръг, насрочен за 7 май, е реален. Това са като националистът Марин Льо Пен и подкрепяният от комунистите Жан-Люк Меленшон. В реториката си и двамата са застъпвали позиции срещу еврото и Европейския съюз.

"Ние имаме възможност за балансиране с лихвени проценти и, разбира се имаме готовност да се намесим, ако е нужно, на валутния пазар", заяви Джордан. Банката "ще наблюдава ситуацията много внимателно", подчертава той.

На въпроса дали внимателната политика на пренасочване на Европейската централна банка към дискусия за нормализиране на политиката ще позволи на Швейцарската национална банка да оттегли безпрецедентна си подкрепа на валутата, Джордан заяви, че централната банка е решена да запази експанзионистичната си парична политика.

"Ние съвсем не бързаме",  каза той. "Планираме да я задържим възможно най-дълго, за да поддържаме подходящи парични условия в Швейцария".

 

Последни новини
Още от Новини