САЩ и Япония започват съвместни учения

Северна Корея задържа американски гражданин на летището в Пхенян

Южнокорейски военни до F-4E Phantom на Boeing на фона на американски F-16 Fighting Falcon на Lockheed Martin във военната база Гунсан, Южна Корея. 20 април 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Южнокорейски военни до F-4E Phantom на Boeing на фона на американски F-16 Fighting Falcon на Lockheed Martin във военната база Гунсан, Южна Корея. 20 април 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американският самолетоносач Карл Винсън тръгна към Корейския полуостров за учения с японски разрушители, съобщи АП.

По-рано бе съобщено, че морските сили за самоотбрана на Япония са обявили в неделя началото на съвместни учения с ядрения самолетоносач от САЩ Карл Винсън в Тихия океан.

Северна Корея обяви в неделя, че е готова да потопи американския самолетоносач, за да демонстрира военната си мощ, докато два японски военни кораби се присъединяват към американската група за маневри в западната част на Тихия океан.

След ракетния тест на Северна Корея в началото на април американските военни съобщиха, че групата на самолетоносача Карл Винсън тръгва за Корейския полуостров. Тази седмица потвърдиха, че неговата група ще бъде на място за около месец.

На борда на Карл Винсън има около 70 военни самолети и хеликоптери.

Когато преди две седмици Вашингтон нареди на самолетоносача Карл Винсън да поеме на север към Корейския полуостров, не уточни датата, на която трябва да пристигне ескадра. Вицепрезидентът Майк Пенс каза в събота, че ще бъде там „до няколко дни”.

Задържан гражданин на САЩ

Северна Корея задържа американски гражданин в петък, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Мъжът с двойно гражданство, американско и южнокорейско на около 50г. бе идентифициран само с малкото си име, Ким. Той отишъл в Северна Корея преди месец, за да обсъжда хуманитарни въпроси, съобщава АФП. Арестът стана на летището в Пхенян преди отпътуването му.

Това е третият американски гражданин, задържан в Северна Корея.

Пратеник

С нарастването на напрежението на Корейския полуостров американският вицепрезидент Май Пенс стана пратеникът на Тръмп в Азия, съобщи АП.

След Индонезия, Пенс посети Австралия, където се срещна с правителството и бизнес лидери.

Пенс информира лидерите на АСЕАН, че президентът Тръмп ще участва на срещата на върха на организацията през ноември във Филипините и на APEC във Виетнам.

Четете още: Ще ескалира ли напрежението около Северна Корея? Д-р Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ, 22.04.2017.

Последни новини
Още от Новини