Мълчаливи шествия във Венецуела след смъртоносни протести

Управляващите обвиняват САЩ и опозицията в заговор за окупиране на властта

Николас Мадуро, президент на Венецуела, изнася реч при тържествена церемония на венецуелската милиция. Венецуела, 17.04.2017. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Николас Мадуро, президент на Венецуела, изнася реч при тържествена церемония на венецуелската милиция. Венецуела, 17.04.2017. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Хиляди венецуелци, облечени в бяло формират мълчаливо шествие, за да отдадат почит на 20-те убити в антиправителствени протести през последните три седмици, пише SkyNews.

За пръв път от началото на размириците демонстрантите успяха да преминат през няколко проправителствени области в Каракас без съпротива от страна на силите за сигурност.

Те протестират почти ежедневно с призиви срещу трицифрената инфлация, недостига на храна и медицински материали и цялостната политика на президента Николас Мадуро.

В началото на април протестите бяха още по-ожесточени. Тогава проправителственият Върховен съд лиши конгреса на правомощия, но решението бе отменено под натиска и на международните реакции.

Демонстрантите искат незабавно да бъдат предизвикани избори във Венецуела и десетките опоненти на управляващите да бъдат освободени от затвора.

Проучванията показват, че 70% от венецуелците не одобряват социалистическото председателство на Мадуро, но неговият мандат няма да приключи до 2019.

Венецуелският президент Николас Мадуро е изправен пред продължаващи протести от страна на опозиционните партии и призиви за провеждане на избори.

Мадуро твърди, че протестите са част от подкрепена от САЩ схема за преврат, докато други правителствени ръководители твърдят, че насилието е предизвикано от десни опозиционни сили, които работят с престъпни банди в опит да ги отстранят от властта.

"Нямаме какво да губим. Правителството вече е взело всичко, всяка възможност да живеем живота си с достойнство", заявява Джесика Мухачо, една от протестиращите.

Лидерите на опозицията планират връщане към по-конфронтационни протести в понеделник, като се призовава към блокиране на пътищата, за да се парализира страната.

Последни новини
Още от Новини