Германия не се страхува от понижаване на данъците в САЩ

Финансовият министър на Германия Шойбле не одобрява други елементи от данъчната реформа на Тръмп

Германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на Пролетната среща на МВФ и Световната банка, 21.04.2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на Пролетната среща на МВФ и Световната банка, 21.04.2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Германия не се страхува от плановете за реформа на корпоративните данъци в САЩ, но се противопоставя на други елементи на данъчната реформа, която замисля Тръмп. Това пише Euronews, позовавайки се на сп. Wirtschaftswoche.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не се притеснява от перспективата за намаляване на корпоративните данъчни ставки в Съединените щати. Това каза Шойбле пред немското списание Wirtschaftswoche в кулоарите на пролетната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръм обеща в петък, че "скоро" ще има голямо изявление по отношение на данъчната реформа в САЩ и заяви, че ще има преразглеждане на цялостните данъчни правила на Обама. Целта е да се обезсърчат американските компании в желанието им да се местят в чужбина, за да намаляват данъчните си задължения.

"Американските корпоративни данъчни ставки са сред най-високите в света ", заявява Шойбле. "Ако САЩ намалят корпоративните си данъци до европейско или международно равнище, това няма да ме притесни ни най-малко. Точно обратното".

В същото време Шойбле заяви, че се противопоставя на плановете за системна промяна на данъчното облагане на компаниите въз основа на страната им на произход, както и на протекционистките гранични мита и такси, лансирани от говорителя на президента на САЩ Пол Райън.

Администрацията на Тръмп критикува Германия за големите търговски излишъци спрямо Съединените щати, докато Германия само заяви, че нейните компании "правят качествени продукти, които клиентите искат да купят".

Последни новини
Още от Новини