Единен информационен портал за чистотата на водата в България?

Асоциация Активни потребители с инициатива за по-голяма прозрачност след скандала с питейната вода в Хасково

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Водата в България се проверява от четири институции и за замърсяването на питейната вода в Хасково с уран се е знаело от половин година. За това асоциация "Активни потребители" предлага създаването на единен информационен портал, в който да се публикуват всички резултати, пише Investor.bg.

Проверки на водата в България се извършват от поне четири институции - Басейнова дирекция, ВИК операторите, Регионалните здравни инспекции и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това казва в бюлетина си асоциация „Активни потребители“, след като стана ясно, че в питейната вода на Хасково има уран, а институции са знаели за проблема от миналата година.

За да не бъдат крити резултатите от многобройните проверки с месеци по чекмеджетата на институциите, организацията предлага да се създаде единен онлайн портал. В него могат да се публикуват резултатите от тестовете на питейна вода от всички институции, за да може хората да се информират и да се избегне създаването на страхове и паника.

За замърсената вода в Хасково се е знаело от половин година, но населението не е било предупредено, коментира Асоциацията.

Последни новини
Още от Новини