Започна гласуването на изборите във Франция

В събота отвориха първите секции в Америка и тихоокеанските острови

Айфеловата кула в Париж. Франция. 21 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Айфеловата кула в Париж. Франция. 21 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Френските граждани в чужбина започнаха на 22 април 2017 да гласуват на изборите за президент на страната, съобщи АФП.

ДОПЪЛНЕНА: Възобновено е гласуването в посолството на Франция в Ню Йорк.

Вижте: Реакцията на пазарите след обявяване на първоначалните резултати от първия тур. Макрон и Льо Пен отиват  на балотаж.

 

В 0800ч. местно време /1300ч. българско/ в събота започна вотът в Сен Пиер-е-Микелон, следван от Гвиана, Антилите и Нова Каледония, Реюнион и Майот, Гваделупа и Френска Полинезия.

В неделя 66 546 избирателни секции отварят в 0800ч. във Франция. Изборният ден продължава до 1900ч. – час повече от обикновено.

За пръв път на десетите поред президентски избори на Петата република досегашният президент не се кандидатира за втори мандат.

Последните сондажи преди края на кампанията в петък показаха преднина за четирима от единайсетте кандидати. Сред тях с най-голяма подкрепа преди вота бяха независимият Емануел Макрон и председателката на Националния Фронт Марин Льо Пен.

Националният фронт вече е стигал до втори тур на президентски избори, през 2002 с Жан-Мари Льо Пен, бащата на Марин.

Десният кандидат Франсоа Фийон, бивш премиер, чиято кампания едва не приключи преждевременно заради обвинения в корупция заради обвинения, че съпругата му е получавала заплата за парламентарен асистент, но без да работи, преодоля изоставането си, както и крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Кандидатът на социалистическата партия Беноа Амон значително изостава от първите 4. Социалистите се опасяват от най-лошото си представяне в историята след елиминацията на Лионел Жоспен на първия тур на изборите през 2002.

Сред единайсетте са още десният суверенист Никола Дюпон-Енян, троцкистите Филип Путу и Натали Арно, депутатът от Беарн Жан Ласал, ветеранът Жак Шеминад и кандидатът на Frexit Франсоа Аселино.

Вторият тур на изборите на 7 май ще противопостави първите двама, спечелили най-много гласове на 23 април. От 1962, когато се въвежда прякото избиране на президента на Франция никой не е печелил още на първия тур.

Денят за размисъл, събота, премина без съобщения от кандидатите, медиите и социологическите агенции, защото законът ги забранява.

През цялата кампания, до последния ден голяма част от избирателите не бяха избрали кого да подкрепят. Изходът от изборите вероятно ще бъде решен от колебаещите се.

Резултатите от първия тур на президентските избори ще бъдат обявени от президента на Конституционния съвет Лоран Фабиус на 26 април 2017 в 1700ч.

На 11 и 18 юни 2017 във Франция ще се проведат парламентарни избори.

 

Протести

В Париж полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрация, започнала на площад Република и поела към площад Бастилия. 2000 души се отзоваха на призива на синдикати и студентски организации на протест срещу президентските избори, които според тях са „политически маскарад“.

Охрана

Над 50 000 полицаи и жандармеристи са мобилизирани за охрана на реда в изборния ден.

В събота на Гар дю Нор в Париж бе арестуван въоръжен с нож мъж. При задържането си по сигнал на пътници, той не е оказал съпротива. Няма пострадали.

Нападението в четвъртък на прочутия булевард Шан-з-Елизе в Париж, при което загина един полицай помрачи края на кампанията. Темата за сигурността е една от основните в програмите на кандидатите след вълната от терористични атаки на френска територия.

Ню Йорк

Генералното консулство на Франция в Ню Йорк възобнови гласуването за президентските избори, което бе прекратено за половин час заради открит подозрителен автомобил наблизо. "Нюйоркската полиция е особено бдителна", съобщи генералното консулство в Туитър.

В Туитър генералният консул Ан-Клер Льожандр написа, че вотът продължава.

 

Икономика

Безработицата от 10% е основната тревога на избирателите на най-силно оспорваните избори от десетилетия, съобщава Bloomberg.

Резултатът от френския вот в неделя се отекне далеч извън границите на страната – от Сирия до Хонконг и ООН. Изборите са смятани за тест за бъдещето на ЕС. Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон предложиха излизане от общността и общата валута.

Излизането на Франция от ЕС, Фрекзит/Frexit би увлякло блока в опасна спирала, водеща към разпад на единството, родено след края на Втората световна война. Франция е член-основател на ЕС и един от двигателите му заедно с Германия.

Финансовите пазари се вълнуват от евентуален Frexit, поради опасения от изтичане на капитали, фалити или съдебни дела за договори.

Ако Льо Пен или Меланшон спечелят, победата ще се смята за триумф на популизма, довел на власт Доналд Тръмп и предизвикал Brexit – излизането на Великобритания от ЕС.

Ако никой от двамата не премине първия тур в неделя, това  ще бъде ясен сигнал, че популисткият национализъм отстъпва, съобщава Bloomberg.

Макрон и Фийон се ангажират с европейското единство и реформи на трудовия пазар, като Емануел Макрон се обяви против протекционизма на Тръмп.

Льо Пен и Меланшон обявиха договорите за свободна търговия за убиваши френските работни места и искат да ги предоговорят.

Четете още: Изборите във Франция няма да застрашат бъдещето на Европа. Слави Василев, политически анализатор, Boom&Bust, 22.04.2017.

Четете още: Макрон – скритият кандидат на левия сектор във Франция. Aдв. Любомир Роглев, В развитие, 21.04.2017.

Четете още: Атентатът в Париж – очакван и неизбежен. Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция, В развитие, 21.04.2017

Последни новини
Още от Новини