Великобритания по пътя на възобновяемите източници

Страната отбеляза първия си ден без нужда от въглища от 1880-те години насам

Снимка: Рixabay Снимка: Рixabay

Великобритания отбеляза първия си пълен ден от индустриалната революция насам, в който за производството на електричество не са горени въглища, става ясно от данни на оператора на елекрическата мрежа National Grid Plc, предаде Bloomberg

21 април 2017, петък, беше първият 24-часов период от 1880-те години насам, в който не са предприемани подобни операции", коментират от компанията в свои пост в Twitter.

Великобритания е сред от страните, които първи започват да използват възобновяеми източници на електричество. Обединеното кралство има най-много вятърни турбини по бреговете си в сравнение с останалите страни, освен това разполага и с инсталирани соларни панели с капацитет на седем ядрени реактора. Целта на правителството е да спре работата на всички топлоелектрически централи до 2025.

Графика: Bloomberg

Пренасочването към възобновяеми източници е повлияно най-вече от климатичните промени. Европейският съюз си поставя за цел да генерира 20% от енергията, консумирана от крайните потребители, от възобновяеми източници до края на десетилетието.,

През декември 2015 в Париж бе подписано споразумение относно промените в климата, според което в почти 200 държави ще бъдат предприети мерки за регулирането на замърсяването на въздуха от парниковите газове.

Европейските страни са постигнали най-много в това отношение. Великобритания успя да генерира повече електричество от слънцето, отколкото от въглища през юли 2016. 

Последни новини
Още от Новини