Градовете-убежища в САЩ заплашени от спиране на фондове

Министерството на правосъдието поиска 30 юни доказателства за спазване на имиграционните политики

Голдън Гейт, Сан Франциско, Калифорния. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Голдън Гейт, Сан Франциско, Калифорния. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ заплаши да съкрати финансирането на Калифорния и осем градове в страната, обявени за „градове-убежища“, ако не сътрудничат с федералните имиграционни власти.

„Днес Министерството на правосъдието изпрати писма до 9 юрисдикции, посочени /от администрацията на Обама/ за политики, които потенциално нарушават федералния закон за получаване на милиони федерални грантове“, каза главният прокурор Джеф Сешънс пред пресата в Сан  Диего на 21 април 2017, цитиран в официалното съобщение.

С писмата бяха поискани до 30 юни доказателства, че властите изпълняват имиграционните изисквания, в противен случай ще бъдат лишени от достъп до федерални грантове.

Писмата са изпратени до щатската администрация на Калифорния, както и до властите в Чикаго, Ню Орлийнс, Филаделфия, Лас Вегас, Маями, Милуоки, Ню Йорк и окръг Кук в Илинойс. Всички те разполагат с наредби, ограничаващи възможността на полицията да задържа нелегално пребиваващи в САЩ лица и да ги предава на федералните имиграционни власти.

Грантове

Грантовете са за общо 29 млн. долара, насочени към правозащитните органи по програмата Edward Byrne Memorial Justice Assistance, която подкрепя местните власти да финансират разследванията си. Те представляват най-голям дял от програмата, или 11% от общо 256 млн. долара, отпуснати за миналата фискална година.

Сан Франциско и окръг Санта Клара поискаха национална забрана за изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп от 25 януари 2017, който обявява т.нар. „градове-убежища“ за вредни за американския народ, съобщи Bloomberg.

Градът и окръгът обявиха, че са изправени пред загуба на вероятно милиарди долари федерално финансиране, ако не се съобразят с неконституционните изисквания.

Според Джон Кекър, адвокат от Санта Клара, заплахата за спиране на финансирането прилича на „опиране на дуло в слепоочието“ на местните власти.

„Това неконституционно решение не може да се приложи, то не е съвместимо със закона“, каза Кекър на изслушването на съда в Сан Франциско на 20 април, цитиран от Bloomberg. „Президентът няма властта да го направи“.

Карта: Center for Immigration Studies, Google maps /активен линк/.

Градове-убежища

Понятието „град-убежище“ няма правна дефиниция, но се използва за градове или окръзи или други юрисдикции, които декларират, че няма да подкрепят имиграционните или депортационни мерки. Фразата се използва от десетилетия от местните власти, чиито политики позволяват приемане на лица без документи.

Въведено е през 80-те години в отговор на движението, подето от църкви и синагоги в САЩ за предоставяне на убежище за граждани на страни от Централна Америка, бягащи от граждански конфликти.

Един от първите градове, чийто Общински съвет гласува срещу депортирането на бежанци от Централна Америка е Лос Анджелис през 1985.

След него гласуваха и Бъркли, Калифорния; Кеймбридж и Бруклин, Масачузетс; Мадисън, Уисконсин и Такома парк, Мериленд.

 

Президентът Доналд Тръмп предложи базирана на заслужи имиграционна политика. Чуйте откъса от обръщението му пред Конгреса на 28 февруари 2017.

Калифорния-разделена в подкрепата си за градовете-убежища

Проучване на Калифорнийския университет Бъркли от февруари 2017 показва, че жителите на Калифорния остават разделени по въпроса за градовете-убежища.

Проучването, направено от Института за правителствени изследвания /IGS/ показва, че един от всеки петима, който първоначално е подкрепял градовете-убежища, би бил против, ако президентът намали федералното им финансиране. Същевременно по-малко хора /36%/ от преди 10г. смятат проблема с нелегалната имиграция в Калифорния за „много сериозен“.

Последни новини
Още от Новини