Заподозрян за атаката в Париж се е предал доброволно

Заподозреният сам се е явил в полицейския комисариат в белгийския град Антверпен

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Човек, който френските власти считат, че може да е съпричастен към снощната престрелка в района на „Шанз Елизе“ във френската столица Париж, при която загина един полицейски служител, а друг бе ранен, се е предал на полицията в белгийския град Антверпен.

Това съобщи днес (21 април) официалният представител на френското вътрешно ведомство Пиер-Анри Бранде, позовавайки се на информация на белгийските власти, предават световните агенции.

„Човекът, заповед за издирване на когото е била издадена от страна на властите в Белгия, сам се е явил в полицейския комисариат в град Антверпен“, каза Бранде.

По-рано френските власти са получили информация, че по мнение на белгийската полиция, човекът, който вчера (20 април) откри огън по полицаи в центъра на Париж, е възможно да е бил в тесни връзки с терористична клетка, намираща се в Белгия.

При вчерашната атака нападател уби един служител на реда и рани друг, след като е излязъл от автомобила си и е открил стрелба по намиращите се в близост полицейски служители. Впоследствие нападателят е бил ликвидиран от силите за сигурност.

По-късно той е бил идентифициран от полицията, след като са били намерени личните му документи в управлявания от него автомобил. Властите в Париж обаче не разкриват името му.

От своя страна „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката, наричайки атентатора Абу Юсуф ал-Балжики (ал-Балжики се превежда като „беглецът“ - бел.ред.).

По непотвърдена информация, циркулираща във френските медии, става въпрос за 39-годишен мъж, живял в предградията, който е бил обект на наблюдение от страна на силите за сигурност по подозрения за радикален ислямизъм. Мъжът също така имал криминално минало, като в началото на века е бил в затвора отново заради стрелба по полицаи.

Последни новини
Още от Новини