Замразяване на депутатската заплата на 2976 лв. предлага БСП

По закон заплатата на народните представители се изчислява, като се умножи по 3 средното възнаграждение в публичния сектор

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Депутатската заплата да бъде замразена на 2976 лв, за целия срок на мандата на Народното събрание. Проекторешение с тази идея внесе за разглеждане в парламента БСП.

Съгласно законовата рамка възнаграждението на народните представители се изчислява, като за базис се взима средното възнаграждение в частния сектор, което се умножава по три. Предложената от социалистите сума е равна на размера на депутатската заплата от края на 2016, а ако предложението не бъде прието, народните избраници ще трябва да взимат 3210 лв.

Освен основната си заплата, депутатите имат право на безотчетни средства в размер на 2/3 от стартовото си възнаграждение.

Допълнително народните представители, членуващи в две или повече парламентарни комисии, получават съответната добавка към базисния си доход.

Освен с това си предложение, от „столетницата" излязоха и с идея да бъдат индексирани всички пенсии, а не само минималната, както по-рано се разбраха от ГЕРБ и Патриотите. Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн. лева годишно. 

Последни новини
Още от Новини