Sky и HBO сключват сделка за копродукция

Тя е на стойност $250 млн.

Логото на HBO. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Логото на HBO. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Медийна група Sky обяви сключването на сделка за съвместна продукция с американската телевизионна мрежа HBO, съобщава BBC.

Сделката е на стойност $250 млн. и е за срок от няколко години.

От Sky заявиха, че ще създават висококачествена продукция и, че първите проекти са в процес на разработка.

Другият нов проект на Sky e за виртуална реалност – той също е съвместен – със Сър Дейвид Атенбъро и Природонаучния музей.

Тази новина бе обявена заедно с резултатите на Sky за последните девет месеца. Компанията отчете 11% спад в оперативната печалба до малко над 1 млрд. британски лири.

Увеличението на разходите за излъчване на Английската висша лига и „по-слабият рекламен пазар в Кралството“ са причина за този спад, казва компанията.

Sky похарчи близо 949 млн. британски лири за излъчването на Лигата.

Днес компанията обяви своите планове за съвместна продукция на два сериала годишно с HBO, като първият проект ще бъде излъчен през 2018.

Sky и HBO имаха обща продукция и преди, например „Младият папа“ бе създаден в сътрудничество между Sky Atlantic, HBO и Canal Plus.

„Партньорството между HBO и Sky ще бъде отворено за творческата общност от САЩ и Европа и ще търси идеи, съответстващи на стратегиите за съдържание на HBO в Северна Америка и на Sky Atlantic в Европа“, казват още от Sky.

"Това е златната ера на телевизията, или може би втората златна епоха, и една от причините за това са сумите, които се влагат за създаване на висококачествена продукция от страна на компания като Sky",каза медийният анализатор Алекс де Груут.

Последни новини
Още от Новини