Радев: Продължава политиката за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана

Кризата в армията – плод на политическа недалновидност, смята държавният глава

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

"Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Като член на НАТО България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от брутния вътрешен продукт, 20% от които за инвестиции".

Това каза днес (20 април) държавният глава Румен Радев по време на свое изявление по случай 105-тата годишнина от основаването на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Българската армия се намира в „преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност“, смята още президентът.

„Причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав", допълни той.

Думите си Радев аргументира с последния отчет на военното ведомство, който според него е бил „ясен и безпристрастен“. Припомняме, че в изнесения наскоро документ пишеше, че въоръжените ни сили могат да изпълняват задачите си по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната само частично.

Последни новини
Още от Новини