Москва цели поетапна интеграция на Донбас, а не анексиране

Твърденията бяха отречени от Кремъл

Проруски протест в Донецк през 2014. Снимка: Wikipedia Проруски протест в Донецк през 2014. Снимка: Wikipedia

Москва няма желание да анексира самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Вместо това властта в Кремъл има намерение да проведе „поетапна“ интеграция на Донбас, пише Bloomberg, позовавайки се на трима свои източници, близки до руското ръководство.

По думите на събеседниците на агенцията Владимир Путин няма никакви планове за „признаване или анексия на територии“, както мнозина смятат. Чрез плавното интегриране на Донбас се цели безболезнено, но „пълно“ отделяне на региона от Киев.

Според Bloomberg главата на Кремъл разчита на неопределените позиции на новата американска администрация по отношение на украинския казус, което „запазва надеждите за европейско посредничество при мирното споразумение и, в най-скоро време, отпадане на санкциите“. Москва ще действа постепенно и последователно, като ще използва икономическата блокада на региона от страна на официален Киев, което ще представлява политическо прикритие за установяването на ключови връзки между Москва и ДНР и ЛНР.

Американската агенция цитира и депутата от партията на Путин - „Единна Русия“, Константин Затулин, който казва, че ръководството на Руската федерация е направило „следващата стъпка по отделянето на Донбас“. Думите му потвърждава и бившият сътрудник на Кремъл Алексей Чеснаков, който към момента е консултант по въпросите за Украйна на администрацията на руския президент.

Очаквано тези твърдения бяха остро отречени от Кремъл. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков определи информациите като „наивни и доста примитивни новини“. „Самият въпрос е малко абсурден. В течение на много години и президентът Путин, и други руски представители говорят за това, че Москва не се опитва да интегрира непризнатите републики в Донбас“, каза Песков днес (20 април).

От своя страна Константин Затулин, чиито думи Bloomberg цитира, пък въобще отрече да е казвал подобно нещо, изказвайки предположение, че думите му са извадени от контекста. „Не съм виждал моя цитат. Не съм давал абсолютно никакво интервю по отношение на отделянето на Донбас. Ако съм давал някакво интервю за възможните варианти за бъдещето на Донбас, то това просто е извадено от контекста“, заяви депутатът от „Единна Русия“.

 

Последни новини
Още от Новини