KMV купува бутилиращата компания на PepsiCo в България

Очаква се одобрението на регулатора до средата на годината

Бутилки Pepsi Max на поточната лента в завода на Britvic Plc в Лийдс, Великобритания. 23 януари 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Бутилки Pepsi Max на поточната лента в завода на Britvic Plc в Лийдс, Великобритания. 23 януари 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Статията е допълнена с уточнение от KMV за цената и очакванията от българския пазар.

Европейският производител на минерална и изворна вода Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV) купува „Куадрант Бевъриджис“ АД, съобщи българската компания в мейл до медиите на 20 април 2017.

Цената на сделката не се разкрива, потвърди KMV.

Очаква се сделката да се реализира през първото полугодие след одобрение от антитръстовия орган в страната - Комисията за защита на конкуренцията в България.

„Куадрант Бевъриджис“ АД работи на пазара на безалкохолни напитки от 2007.

От началото „до сега тя успя да засили своите бизнес позиции, ускори растежа си и се утвърди сред лидерите в бизнеса с напитки в страната”, каза изпълнитният директор Тамир Шабат, цитиран в съобщението.

„Настоящото придобиване е нова възможност за развитие на компанията и увеличаване на нейния пазарен дял.“

„Куадрант Бевъриджис“ АД е официалната бутилираща компания на продуктите на PepsiCo в България и марките Pepsi, Mirinda, 7up, Evervess, на Pepsi-Lipton International и студения чай Lipton, Gat Foods и соковете и нектари Prisun. Произвежда вода Bellissima и е официален дистрибутор на енергийната напитка Rockstar. Собственик е на завод за производство на безалкохолни напитки във Велико Търново.

Новият собственик на „Куадрант Бевъриджис“ АД – KMV, е най-големият производител на минерална и изворна вода в Централна Европа. Компанията е основана през 1873 със седалище в Карлови Вари, Чехия.

„След успешно придобиване на две водещи бутилиращи компании в Унгария - Kékkút Ásványvíz и Szentkirályi Ásványvíz, продължаваме стратегията си да развиваме дейността в други интересни чуждестранни пазари. Щастлив съм от предстоящата сделка в България – страна, която харесвам заради хората, които са отзивчиви, общителни и несъмнено горди с богатствата на страната си“, каза Алесандро Паскал, изпълнителен директор на KMV в съобщението, публикувано на сайта на компанията.

KMV е собственост на фамилията Паскал и има близо 400 служители и работи в 26 страни според фирмения сайт.

"Доволен съм, че новата страна е България, която според мен има по-голям потенциал и където досега чешките компании бяха ангажирани главно в транспортната инфраструктура, енергетиката и околната среда. Ние сме експерти в минералната вода и в бъдеще искаме да добавим към менюто на българското общество и вода от местни извори и да допълним портфолиото си от продукти, базирани на естествена минерална вода. В същото време работим по дългосрочен договор с Pepsi за производството на продуктите й в някои централноевропейски страни", казва в съобщението Паскал .

С придобиването на двете компании в Унгария KMV стана най-големия производител на минерални води в Централна Европа.

KMV group очаква да отбележи ръст от 5% на бизнеса (през 2016, KMV group постигна оборот от CZK 7.5 млрд - около 278 млн евро), съобщи говорителят на KMV Павел Новак в мейл за Bloomberg TV Bulgaria.

"Потенциално българският пазар може да осигури една пета от оборота на KMV", каза Новак.

Последни новини
Още от Новини