Вашингтон ожесточава санкциите срещу Иран, Сирия и КНДР

Няма да се въвеждат рестрикции срещу китайски компании, търгуващи с Пхенян, както се твърдеше по-рано

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Вашингтон ще въведе нови санкции по отношение на Северна Корея, Иран и Сирия. Това съобщи пред Financial Times финансовият секретар на САЩ Стивън Мнучин.

„Ще въведем още санкции срещу Северна Корея“, заяви той, добавяйки, че тези санкции ще бъдат прилагани спрямо личности и компании от КНДР, а не, както гласяха изнесени по-рано информации, срещу китайки компании, търгуващи с режима в Пхенян.

„През миналата седмица въведохме санкции срещу Иран, свързани с нарушаването на правата на човека. Ще бъдат въведени и нови санкции срещу Иран, които не са свързани ядрения проблем. Имаме намерение внимателно да следим поведението на Техеран“, казва още Мнучин пред изданието.

„Ще бъдат въведени значителни санкции против Сирия. Смятам, че в краткосрочна перспектива, говорейки за техния мащаб и размер, те ще засегнат около 200 сирийски организации и физически лица, както и други такива, свързани с тях“, добавя главният финансист на САЩ.

На 1 април финансовото ведомство на Съединените щати въведе санкции по отношение на още 11 граждани на Северна Корея, както и срещу едно юридическо лице от страната. На 13 април пък от департамента обявиха, че в списъка с рестрикции е включена и Техеранската организация по затворите, както и един от нейните ръководители. На 7 април пък отново Мнучин обяви, че САЩ в „най-близко време“ ще обявят новия санкционен пакет по отношение на Дамаск.

 

Последни новини
Още от Новини