Шансовете за повишаване на лихвите от Фед през юни под 50%

Докладът за заетостта и спадът на потребителските цени поставиха под съмнение силата на щатската икономика

Скулптура на орел върху фасадата на сградата на щатския Федерален резерв; Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Скулптура на орел върху фасадата на сградата на щатския Федерален резерв; Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Трейдърите отстъпват от залозите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти през юни на фона на по-слабите инфлационни очаквания, пише Bloomberg.

Залозите за покачване на лихвените проценти спадат до около 44% от 60% по-рано през този месец. Цената на фючърсите върху федералните фондове през юни и юли обърна посоката, след като инвеститорите понижиха прогнозите си за подобен ход. Двугодишните държавни ценни книжа са се насочили към първото си двумесечно повишение от началото на годината.

Инвеститорите оценяват силата на щатската икономика и плановете на Фед за повишение на лихвените проценти на три пъти през 2017 след по-слабите от очакваното данни за пазара на труда през март и изненадващия месечен спад на потребителските цени.

Напрежението между САЩ и Северна Корея, както и предстоящите избори във Великобритания и Франция добавят допълнителен риск към глобалната икономика.

Разликата между доходността по двугодишните ДЦК и по ценните книжа с подобен матуритет, защитени от инфлационен риск, се понижи до 1,37 процентни пункта тази седмица. Тя спадна от достигнатия връх от 2,19 тази година, подсказвайки за скептицизма на трейдърите относно способността да бъде достигната инфлационната цел от 2%.

Фед вероятно ще предприеме още едно повишение на лихвените проценти през 2017, но не повече, коментира Юсю Ито от Tokyo at Asset Management One.

„Силата на щатската икономика е преувеличена, особено след президентските избори“, коментира той. „Ситуацията може да се влоши“, добави финансистът.  

Последни новини
Още от Новини