Русия готвела провокация в Одеса, намесвайки българското малцинство, смята Киев

В града се е готвило провеждане на протест на етническите българи, живеещи в региона, който Киев смята, че е бил подготвян от Москва

Откриването на паметника на Христо Ботев в Одеса през 2010. Снимка: Facebook Откриването на паметника на Христо Ботев в Одеса през 2010. Снимка: Facebook

Службата по безопасност на Украйна (СБУ – бел.ред.) заяви, че в навечерието на Великден е предотвратила провокация в черноморския град Одеса, готвена от Русия.

Интересното е, че по думите на началника на силовата институция Александър Ткачук в града се е готвило провеждане на „фалшив протест“ на етническите българи, живеещи в региона.

„Акцията е била базирана на несъществуващия проблем, свързан с притесненията на българското малцинство в Украйна. Русия целенасочено се опитва да създаде впечатление, че в малцинствата в Украйна постоянно витаят притеснения, което не съответства на реалността“, каза Ткачук, цитиран от РИА Новости.

По данни на СБУ всеки участник в акцията е трябвало да получи по $10. Митингът е трябвало да започне от паметника на Христо Ботев в Одеса и да завърши пред сградата на българското консулство в града.

В последствие на разследването е възбудено углавно дело за „посегателство на териториалната цялост на Украйна“. Органите на реда също така са задържали предполагаемия координатор на акцията, който е дошъл в Одеса от Харков.

Последни новини
Още от Новини