Радев връчва мандат на ГЕРБ следващата седмица

Не промени в изборното законодателство, а гарантиране на националната сигурност следва да е основният приоритет пред новия парламент, смята държавният глава

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Следващата седмица (от 24 април – бел.ред.) започват консултациите с парламентарните групи и връчването на мандат на кандидата за премиер на най-многочислената партия. Това каза пред събралите се представители на медиите на влизане в Народното събрание президентът Румен Радев.

„Няма значение кой е кабинетът - щом е избран, ще работя с него", заяви ексначалникът на ВВС.

„Днес е тържествен ден за България. Само преди три месеца говорих детайлно за управленските виждания, за приоритетите на страната пред предишния парламент. Миналата седмица имах обръщение, отправих ясни послания - императивите пред нас, политиците, какво очаква от нас българският народ. Веднага след като бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи, започват консултациите и връчване на мандат на кандидата за министър-председател на най-многочислената партия. Това ще бъде другата седмица“, каза Радев.

Промените в Изборния кодекс не са най-важната тема, коментира президентът. Базисна цел на новия парламент трябва да бъде решението „наистина каква държава ще бъде България по отношение на гарантирането на националната си сигурност“.

„Дали ще продължим да бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние, или ще има законодателство, което да слага бариера на това влияние. Тук няма значение за коя държава говорим. Ако използваме напълно и по най-добрия начин всички механизми за колективна защита и работим активно и по линия на ЕС и НАТО, ако наистина се грижим за своята армия и не допускаме да се разкапва пред очите ни, тогава няма абсолютно никакво значение кой и от къде ще гласува“, каза държавният глава.

 

Последни новини
Още от Новини