Пхенян показа видео, имитиращо ракетен удар срещу САЩ

На 25 април КНДР може да проведе поредно ядрено изпитание, смятат експерти

Детайл от парада по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен. Снимка: YouTube Детайл от парада по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен. Снимка: YouTube

В Северна Корея показаха видео с имитация на ракетен удар срещу Съединените щати, съобщава южнокорейската информационна агенция Ренхап.

На записа, демонстриран по време на тържествата по случай на 105-тата годишнина от рождението на Ким Ир Сен (дядо на Ким Чен Ун, основател и първи президент на КНДР, както и основоположник на идеологическия строй в Северна Корея – идеята Чухче – бел.ред.), е показана ракета, която прелита над океана и нанася удар по американски град. В следващия кадър пък се появява сцена с горящ американски флаг на фона на гробище, пълно с кръстове.

На концерта, по време на който бе излъчена сцената, са били изпълнени песни, прославящи ракетните изпитания и подразделението на стратегическите сили на КНДР – Тепходон, отговарящо за тестовете, провеждани от режима в Пхенян. В текста на една от песните се пее за „подобната на мълния ракета Тепходон, готова да се бори с империализма“.

Тържества, начало на които положи огромен по мащаба си военен парад, на който КНДР демонстрира най-новите си междуконтинентални балистични ракети, се провеждат в светлината на невиждана ескалация на напрежението по оста Пхенян – Вашингтон. Същевременно Съединените щати дислоцират солидна морска флотилия до бреговете на Корейския полуостров, което още повече нажежава реториката на Пхенян.

Според експерти Северна Корея може да проведе поредно (шесто по ред – бел.ред.) ядрено изпитание на 25 април, когато се чества годишнината от основаването на Въоръжените сили на КНДР.


 

Последни новини
Още от Новини