Пътят на Турция оттук нататък – противоположен на предначертания от Ататюрк

Искрен Иванов, политолог, Светът е бизнес, 19.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Ердоган е смъртен човек. Но е факт, че този референдум ще има доста сериозни последици за турската политическа система, а и за външната политика на страната като цяло.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков политологът, експерт по международни отношения и преподавател в СУ Искрен Иванов.

„Резултатите от проведения референдум бих окачествил по-скоро обезпокоителни. И то силно обезпокоителни, защото в резултат на този плебсцит властта в Турция се съсредоточава в ръцете на един човек. Това говори за радикална промяна в турската политическа система, каквато не е имало от революцията на Ататюрк“, заяви още той.

„Тепърва предстои да видим дали Турция ще се трансформира от светска държава в ислямска такава. Така възможност има, но въпросът е каква ще бъде политическата формула на властта оттук нататък. Защото тя до този момент, съгласно реформите на Ататюрк, винаги е била свързана с армията и въоръжените сили, които да гарантират светския характер на държавата.Със засилването на правомощията на фигура като Ердоган, която има коренно различни виждания от тези на Ататюрк, е твърде е възможно да имаме една такава промяна във формулата на властта. Твърде е възможно проислямските и традиционалистките настроения в Турция да се засилят“, коментира Иванов.

Повече по темата, както и обстоен коментар по други въпроси от геополитическия дневен ред, вижте тук:

 

Последни новини
Още от Новини