Бил Гейтс и борбата с тропическите болести

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft Corp. и съпредседател на Фондацията Бил и Мелинда Гейтс по време на интервю за Bloomberg. Женева, 17 април 2017. Photographer: Michele Limina/Bloomberg Бил Гейтс, съосновател на Microsoft Corp. и съпредседател на Фондацията Бил и Мелинда Гейтс по време на интервю за Bloomberg. Женева, 17 април 2017. Photographer: Michele Limina/Bloomberg

Милиардерът-филантроп Бил Гейтс каза, че разчита на прагматизма на Доналд Тръмп в политиките на президента за разходи за здравеопазване и чуждестранна помощ.

„Говорих с него за HIV и как САЩ би трябвало да се гордеят с нашата работа”, каза Гейтс в интервю от Женева за Манъс Крани от Bloomberg по-малко от месец сред срещата си с Тръмп в Белия дом.

„Този диалог е важен, виждате прагматизма му в редица области и определено се надявам, че бюджетът, свързан със здравеопазването ще получи част от вниманието”, каза Гейтс.

Тръмп предложи през март съкращаване на бюджета на Националния институт по здравеопазване с 5,8 млрд. долара за фискалната 2018. Другото му предложение за съкращаване на финансирането на международни програми с 28,5 млрд. долара предизвика недоволството на фондацията Бил и Мелинда Гейтс. Директорът на фондацията Сю Дезмънд-Хелмън каза в изявление, че организацията е „дълбоко смутена” от предложението, което „несъразмерно засяга най-бедните хора по света и у дома”.

Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс бе в Женева тази седмица, за да отчете усилията за борба с пренебрегнатите тропически болести като проказа и сънна болест. Той призова и Великобритания да продължи да поддържа научните изследвания и след Brexit.

Чуйте Бил Гейтс във видеото.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс събира средства за борба с болести, наречени от нея пренебрегнати тропически заболявания /NTD/ като част от постигането на целите за устойчиво развитие. Над 1 млрд души в развиващите се страни страдат от инфекциозни болести и хиляди умират от тях, по данни на фондацията.

 

 

Последни новини
Още от Новини