Български инвеститори с интерес към активите на CEZ Group у нас

Преговорите за продажба няма да започнат преди съставянето на ново правителство

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Български инвеститори са основните кандидати за придобиване на активи на CEZ Group у нас. Това коментира един от членовете на Борда на компанията - Павел Чирани, предаде Investor.bg.  

Докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат. Все още няма и планове за продажбата на активите на чешката компания у нас, посочва още Чирани.

В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България, припомня агенцията. Компанията е собственик и на затворената ТЕЦ-Варна, която не успя да покрие навреме европейските екологични изисквания и затвори врати.

Активите на ЧЕЗ предизвикаха интереса на политическите партии. В предизборната кампания лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако спечели изборите и сформира правителство, ще опита да изкупи обратно инвестицията на CEZ у нас.

Бъдещето на ЧЕЗ България засега не е обсъждано от новосформираната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти и нищо, свързано с компанията, не присъства в списъка с приоритети

CEZ Group е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение“, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд“), вятърни паркове и ТЕЦ – Варна. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България“, която 100% собственост на чешката компания.

CEZ Group навлезе в България през 2004, като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската EVN пък е собственик на дружествата в останалата част от страната.

Последни новини
Още от Новини