Мей поиска избори на 8 юни

Според британския изборен календар следващите парламентарни избори трябва да са не по-късно от 2020

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обявява намерението си да поиска предсрочни избори на 8 юни. Даунинг стрийт 10, Лондон. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей обявява намерението си да поиска предсрочни избори на 8 юни. Даунинг стрийт 10, Лондон. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей поиска провеждането на предсрочни избори във Великобритания на 8 юни 2017, съобщи Bloomberg.

Изявлението, направено пред журналисти на Даунинг стрийт 10 в Лондон бе прието с изненада по-малко от месец след официалния старт на Brexit. Това е обрат в позицията на Мей отпреди Великден /17 април 2017/, когато офисът й обяви, че избори не се предвиждат.

 

Според британския изборен календар следващите парламентарни избори трябва да са не по-късно от 2020.

Рейтингът на Консервативната партия е над 20 пункта пред опозицията, съобщава Bloomberg. Агенцията коментира, че изявлението за предсрочни избори показва, че Мей е решила, че няма да може да прокара законодателството, необходимо за Brexit пред Камарата на общините с малкото мнозинство, което наследи от Дейвид Камерън.

Паундът компенсира загубите, с които започна деня.

 

Британците ще гласуват отново 2г. след последния вот, с който на власт с обещание да се допита до народа дали иска да остане в ЕС дойде консерваторът Дейвид Камерън.

Предсрочните избори може да се проведат година след референдума през юни 2016, който доведе до оставката на Камерън. Тереза Мей стана премиер през юли 2016 без избори.

В Камарата на общините консерваторите имат само 5 места повече.

 

В момента Мей се радва на повече одобрение от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, което означава, че е уверена, че ще увеличи позициите си в парламента, повече депутати, които ще гласуват условията на Brexit, които тя иска. Проучване на Orb International миналата седмица показа, че 55 процента от британците подкрепят начина, по който управлява процеса по Brexit.

“Това е опит на Тереза Мей да се отърси някои задръжки и да получи мандат да изпълни този хард Brexit, за който говори”, каза Мужтаба Рахман, управляващ директор на Eurasia Group, цитиран от Bloomberg.

“Тя вижда възможност да спечели изборите, да си осигури по-голям мандат и да изпълни твърд Brexit.”

Последни новини
Още от Новини