Citigroup прогнозира цена на петрола между $60-65 до края на 2017

Банката очаква ръст на инвестиционните потоци на пазара на суровини през второто тримесечие

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Citigroup се присъедини към Goldman Sachs с оптимистична прогноза за пазара на суровини, като очаква петролът да поскъпне до $60-65 за барел до края на годината, пише Bloomberg.

Макар че шистовият добив в САЩ расте на фона на по-високите цени на суровия петрол, съкращаването на производството от ОПЕК и останалите страни производителки може да компенсира този ръст през следващите 6 до 9 месеца, коментират анализатори от Citi. Производителите трябва да удължат действието на сделка за съкращаване на добивите до края на година на фона на опасенията, че Русия изостава от обещаните съкращения, коментираха от банката.

Въпреки че историческото споразумение предизвика еуфоричен и неустойчив ръст на бичите залози на инвеститорите, то също така постави основите за възможни разпродажби.

От Goldman Sachs също направиха подобни коментари, посочвайки, че изобилните резерви, които подкопаха усилията за свиване на продукцията, ще се понижат и призоваха за повече търпение на пазарите.

Графика: Bloomberg 

„С удължаване на сделката през втората половина на 2017 и с очакваното понижение на резервите, нашите прогнози са, че цените на петрола ще достигнат над $60 за барел през втората половина на годината“, коментират анализаторите.

Все пак повишеното предлагане през четвъртото тримесечие на 2016 днес представлява тъмен облак, който е надвиснал на пазара, а евентуален провал в удължаването на споразумението може да предизвика рязък спад на цените.   

Последни новини
Още от Новини