Добивът на шистов петрол и газ от САЩ набира скорост

Коментар - Трейси Алъуей, Bloomberg

Нефтена платформа в пермския басейн. Снимка: Bartek Sadowski /Bloomberg Нефтена платформа в пермския басейн. Снимка: Bartek Sadowski /Bloomberg

Търгуването на нефт и газ на нюйоркската борса остава слабо към 18 април 2017, което сигнализира, че американският добив продължава да нараства, с което се подкопават усилията на ОПЕК за нормализиране на пазара. Това предаде Bloomberg днес, коментирайки нов доклад от американската агенция CFTC за позициите на големите играчи в пазара на енергийни фючърси.

Междувременно набъбналите американските резерви на нефт се свиха с около 1,7 милиона барела миналата седмица. В края на март резервите бяха на рекордно-високото ниво от 535.5 милиона барела, показва Bloomberg Survey от 18 април.

Страните от ОПЕК демонстрират "много добро" съобразяване с обещаните добивни намаления, каза енергийният министър на Саудитска Арабия Калид Фалих в понеделник.

Световният резерв нараства поради работа по осъвременяването и поддръжката на рафинерии, но въпреки това пазарът се ребалансира. Citigroup твърдят, че ограниченията на ОПЕК ще противодействат американския отговор на ценовото повишение - увеличеното производство. От Goldman Sachs пък призовават пазара да покаже търпение.

Вижте видео материала:

 

Последни новини
Още от Новини