ЕС обсъжда Brexit по норвежки

Ще успее ли Великобритания да запази търговските си позиции

Картички пред магазин за сувенири в центъра на в Лондон. 15/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Картички пред магазин за сувенири в центъра на в Лондон. 15/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

ЕС обсъжда излизането на Великобритания по „норвежкия модел“, пише вестник Politico, позовавайки се на Европейската комисия.

Европейският съюз (ЕС) обсъжда вариантът за осъществяването на Brexit (излизането на Великобритания от състава на ЕС) по „норвежки модел“. Предполага се членство на Великобритания в Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), обяснява 3e-news. 

Politico определя този модел като „норвежки“, тъй като той отразява настоящият вариант на взаимодействие на Норвегия с ЕС. Независимо, че Норвегия не е член на ЕС, тя е член на Европейската икономическа зона и EFTA и има достъп до пазарите на ЕС.

Чрез „норвежкия модел“ Великобритания ще успее да запази търговията си с ЕС, тъй като след влизането си в EFTA тя ще може да се обърне с молба за приемане в Европейската икономическа зона.

В EFTA сега членуват Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Организацията е създадена по инициатива на Великобритания, която напусна асоциацията през 1973 г.

Последни новини
Още от Новини