Защо се забавя ръстът на доходите на трудовия пазар в САЩ

Ниската производителност на труда натежава на ръста на заплатите в американската икономика

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Ръстът на доходите в САЩ остава без съществена промяна въпреки очакванията, че постепенният спад на безработицата ще доведе до продължителен темп на ускорение на заплащането, пише Bloomberg.

Проблемът се крие в забавянето и ниската производителност на труда, макар безработицата да отчита почти 10-годишно дъно от 4,5%.

Последният правителствен доклад показва, че по-широкият измерител за безработицата, който включва маргиналната група работещи и заетите на половин, но предпочитащи да работят на пълен работен ден служители, се понижава, но все още е над предкризисните си нива.

Данните тази седмица също са недотам окуражаващи. Показателят, който измерва готовността на хората да напуснат доброволно работно си място, за да намерят по-добра работа, отслабва до 2,1% през февруари, достигайки средно нивото си от края на 2015.

Ниската продуктивност намира израз и в липсата на желание на работодателите да повишат заплатите на служителите си. Тъй като фирмите наемат много служители, а производството се увеличава с бавни темпове, те се опитват да запазят печалбите си във времена, когато покачането на цените става трудно. През последните пет години ръстът на производителността достига средно 0,7% на тримесечна база, което е най-ниското ниво в сравнение с подобен период от края на 1982. Това „определено задържа ръста на заплатите“, коментира главният икономист на Deutsche Bank Securities Джозеф Лавона.

Председателят на Фед Джанет Йелън тази седмица посочи, че ниската продуктивност е значителен проблем, но не даде конкретни причините за това развитие.

Прогнозите относно ускоряването на ръста на заплатите варират както по отношение на степента, така и по отношение на времевия хоризонт. Икономисти от Capital Economics  посочват, че делът на малките компании, планиращи да повишат компенсациите за служителите си е съобразен с годишния ръст на средното почасова възнаграждение, който се очаква да нарасне до 3,5% до края на годината, а анализатори от Bank of America Merrill Lynch прогнозират 3% до началото на 2018. Това предполага скромен ръст от текущите нива за оставащия период до края на 2017.

Ръстът на доходите все още не намира отражение във всички индустрии. През март, например, средното почасово възнаграждение в професионалните и бизнес услуги записва второто си най-голямо месечно повишение от 2006 насам. Въпреки това повишение от 0,9% миналия месец ръстът на възнагражденията като цяло остава слаб, обяснява икономистът от Morgan Stanley Робърт Роснер.

Нещо повече – "ръстът на доходите в повечето индустрии се запазва или дори се забавя“, коментира още Роснер.

В същото време обаче, различни проучвания и прогнози за потребителското доверие показват прекалено оптимистични нагласи за ръста на доходите, които се разминават с изводите, които могат да бъдат направени, поглеждайки официалната статистика.

Последни новини
Още от Новини