Турция гласува на референдум за конституционни промени

Разкрити са над 167 хил. избирателни секции

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

252 хил. полицаи и 128 хил. войници от турската жандармерия са мобилизирани за охраната на референдума за конституционните промени, който ще се проведе днес в Турция, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

Разкрити са над 167 хил. избирателни секции. Има секции и в турските затвори, а гласуването на граничните пунктове, летищата и пристанищата продължава и днес и ще приключи в края на изборния ден.

Със самолети на Търкиш еърлайнс бяха транспортирани в Анкара бюлетините, подадени от избирателите в чужбина, които са около 1,5 млн. Тяхното броене ще се извърши след приключването на изборния процес, съобщи Dnes.bg

Според наблюдатели гласовете от чужбина може да се окажат решаващи за резултатите от вота.

Опозиционната Народнорепубликанска партия е сформирала в Истанбул кризисни щабове за предотвратяване на възможни нарушения в изборния процес. Юристи и близо 200 хил. души ще бъдат доброволни наблюдатели.

Последните проучвания на социологическите агенции сочат преднина за подкрепа на конституционните промени, като прогнозите варират между 53 и 60 на сто в подкрепа на промените.

Първите неокончателни резултати се очаква да бъдат подадени към 19 ч. местно време.

Ако мнозинството от гласуващите гласуват с „Да“, турската лира може да поскъпне спрямо долара до нива от малко над 3,5 лири за долар, прогнозират финансови анализатори. При отхвърляне на поправки в основния закон обаче, може да се очаква политическа нестабилност и предсрочни избори, което ще доведе до спад на лирата до 3,9 лири за долар, предаде БНР. 

Последни новини
Още от Новини