Над 60% от турците подкрепят конституционните промени

Предварителните резултати от референдума сочат категорична победа за турския президент Ердоган

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

63% от турските граждани, гласували на референдума в Турция, подкрепят конституционните промени, които ще дадат на президента повече правомощия. Това сочат предварителните резултати от ранното преброяване на бюлетините, съобщи Investor.bg

Към момента преброени са около 25% от бюлетините. 

Преди референдума социологическите проучвания даваха крехка преднина на лагера „Да“, който настоява Турция да стане от парламентарна президентска република. Това може да даде възможност на Ердоган да управлява поне до 2029. 

Резултатът от референдума ще бъде решаващ за отношенията между Турция и Европейския съюз.

Турция, която е членка на НАТО, сви притока на имигранти основно от Сирия и Ирак в ЕС, но Ердоган каза, че може да преразгледа това споразумение след гласуването.

Около 55 млн. турци имаха право на глас в 167 хил. избирателни секции.

Опонентите на Ердоган от лагера „Не“ казват, че президентска република би означавала повече авторитарност в страна, където след проваления преврат през юли 2016 бяха затворени около 47 хил. души, а 120 хил. бяха уволнени в рамките на чистка.

Пакетът от 18 поправки в конституцията ще премахне поста премиер и ще даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение.

Последни новини
Още от Новини