Хиляди на протест срещу отказа на Тръмп да декларира доходи и данъци

Протестите се организират малко преди крайния срок за деклариране на доходите в САЩ

Снимка: Troy Harvey/Bloomberg Снимка: Troy Harvey/Bloomberg

Отказът на президента Доналд Тръмп да публикува декларациите си за доходи и платени данъци събра хиляди души на демонстрации в няколко американски града, предаде Investor.bg.

Протестите се организират малко преди крайния срок за деклариране на доходите в САЩ за 2016. Тази година крайният срок е 18 април.

В демонстрацията във Вашингтон протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Какво криеш?" и "Истинските мъже плащат данъците си". Демонстранти бяха донесли и голяма надуваема кукла с лика на Тръмп, но с формата на кокошка. Според Франс прес тя е символизирала предполагаемия страх на президента да оповести данъчната си декларация.

Според участници в протеста Тръмп се страхувал да го направи, защото на яве щели да излязат данни за съмнителни или незаконни инвестиции.

Няколко демонстранти дори се бяха подредили покрай път в близост до курорта на Тръмп във Флорида - Мар а Лаго. Там президентът и семейството му прекарват Великденските празници.

В Бъркли в Калифорния протестът прерасна в сблъсък с полицията в местен парк и най-малко 21 души бяха арестувани.

Протестите са били в над 150 града, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анджелис, Бостън, Сан Франциско и др.

Всички доскорошни президенти или кандидат-президенти публикуваха декларациите си за доходи и данъци за една или за няколко години. Тази традиция цели да бъде констатирано дали има евентуални конфликти на интереси.

Законът задължава публикуването на финансова декларация, която дава приблизителна оценка за притежаваното състояние, за дълговете или доходите, но не позволява да се провери колко данъци са били платени, отбелязва Франс прес.

Последни новини
Още от Новини