Европа пред шокова вълна при победа на Льо Пен във Франция

Победа на крайнодесния кандидат би бил най-големият политически риск за Европа през 2017, предвиждат от UBS

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Европа може да се окаже пред до пет пъти по турбулентна от дълговата криза в еврозоната, ако Марин льо Пен спечели президентските избори във Франция през май. Това предвиждат анализатори от швейцарската банка UBS, цитирани от Investor.bg. 

Според UBS това би бил най-големият политически риск за Европа през 2017, тъй като лидерът на крайнодесния Национален фронт обеща предоговаряне на условията за членство на Франция в Европейския съюз и излизане на държавата от еврозоната, ако бъде избрана за държавен глава. 

Стратезите от банката прогнозират, че шокът от победа на Льо Пен за спредовете на държавните ценни книжа би бил толкова драматичен, колкото когато Испания и Италия изглеждаха на ръба на финансов колапс през 2012.

UBS очаква спредовете на държавните дългови ценни книжа да се разширят с около 500 базисни пункта, ако Льо Пен влезе в Елисейския дворец през май. За сравнение, през 2010, когато Гърция беше на ръба на икономически срив, те се разшириха само със 100 базисни точки.

“Със сигурност може да се твърди, че рисковете за целостта на еврозоната, произтичащи от ядрото ѝ, са много по големи и трудни за овладяване в сравнение с тези, произтичащи от периферията на валутния съюз”, пише в доклада на UBS.

Ако Льо Пен загуби, инвестиционната банка JP Morgan, а и други кредитни институции, очакват приток на средства към европейските пазари на акции.

Въпреки предварителните проучвания от швейцарската банка UBS призовават към предпазливост при прогнозите на френските президентски избори.

Последни новини
Още от Новини