Максимален натиск, но не и смяна на режима – стратегията на Тръмп по отношение на КНДР

Целта на Вашингтон е пълна денуклеаризация на Северна Корея

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Въпреки острата реторика по отношение на възможен военен конфликт, стратегията на администрацията на Доналд Тръмп не е насочена към смяна на режима в Северна Корея, а по-скоро цели налагането на „максимален натиск“ натиск на Пхенян. Надеждата е една – връщане на масата на преговорите за ядрения арсенал на КНДР.

Това пише The Washington Post, позовавайки се на свой високопоставен източник от администрацията на Белия дом.

Според събеседниците на американското издание администрацията на Тръмп ще се опита да постигне преустановяване на разработките и изпитанията на ядрени оръжия от страна на режима в Пхенян. При това САЩ не планират използването на военна сила, въпреки циркулиращите информации за евентуална възможност за нанасяна на превантивен удар срещу Северна Корея. Източниците на вестника подчертават, че крайната цел не е смяна на режима в КНДР, а достигането до преговорен процес. Това Вашингтон ще се стреми да постигне както чрез дипломатически средства, така и с помощта на евентуални санкции.

„Приоритетът на администрацията е да сложи край на заплахата, идваща от севернокорейския режим, който е въоръжен с ядрени оръжия. Това е целта ни“, коментира чиновникът от президентската институция. „Интересът по отношение на националната сигурност на Съединените щати в този случай е свързан със заплахата от този режим по отношение на нас и нашите съюзници. Ако някога дойде смяна на режима в северната част от Корейския полуостров, то ние ще приемем това. Но засега сме фокусирани върху краткосрочната заплаха“, допълва той.

Друг източник на американското издание пък съобщава, че целта на Вашингтон не е спиране на ядрената програма на КНДР, а „пълната денуклеаризация“ на страната, При това стратезите на Белия дом обмислят въвеждането на санкции против редица китайски компании и банкови институции, които имат икономически взаимоотношения със властите в Пхенян.

По-рано Доналд Тръпм определи КНДР като „заплаха“ и обеща да разреши казусите, свързани със ситуацията на Корейския полуостров, неуточнявайки обаче по какъв начин точно би станало това. В същото време към полуострова беше отправена ударна военноморска флотилия от авионосци, начело с флагмана „Карл Уинсън“.


 

Последни новини
Още от Новини